Община Русе стартира приема на предложения за носители на

...
  Община Русе стартира приема на предложения за носители на
Коментари Харесай

До 31 май се приемат предложения за Национална литературна награда „Елиас Канети” 2023

  Община Русе започва приема на оферти за носители на Националната литературна премия „ Елиас Канети “ в период до 31 май.

      Наградата е учредена от Община Русе и Международно сдружение „ Елиас Канети ” през 2005 година във връзка 100-годишнината на родения в Русе публицист нобелист Елиас Канети, като се присъжда на всеки 2 години в 2 категории: белетристика и драматургия – за произведения, оповестени и осъществени за първи път в България в интервала от 1 юни 2021 до 31 май 2023.

       Пълният правилник на състезанието се съдържа в Наредба № 17 за символиката на Община Русе и е оповестен на уеб страницата на Общината, от където може да бъде изтеглен и формулярът за кандидатстване. Към него би трябвало да бъдат приложени една фотография и креативна информация на създателя, както и 7 екземпляра от препоръчаната за премия творба (книга/драма). Предложенията за премия „ Елиас Канети “ се изготвят от креативен съюзи, културни институти, издателства, университети и научни институти.

       Съгласно регламента на премията предложенията се правят оценка от комисия в състав двама литературни критици, един сценичен критик, бележит български създател, притежател или номиниран за Националната литературна премия „ Елиас Канети ”, един представител на Международно сдружение „ Елиас Канети ”, един представител на Общински съвет – Русе, посочен от Постоянната комисия по просвета, както и един представител на Община Русе.

      НЛН «Елиас Канети» се съпровожда от диплом, статуетка и парична премия в размер на 5 000 лева за белетристика и 2 000 лева за драматургия, като огромният победител от последното издание на състезанието през 2021 беше Иван Станков за книгата „ Вечерна женитба ”.

       Предложенията се подават в период до 31 май 2023 година на адрес: Русе 7000, ул. «Цариброд» 3, Община Русе – отдел «Култура», за НЛН «Елиас Канети».

Пълният правилник на състезанието и формулярът за кандидатстване са оповестени в уеб страницата на Община Русе:  .
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР